Ik stap over van CZ naar VGZ, wat doe jij?

Een gezonde zorgkostenverzekering dekt triggerpointtherapie

Er gaat in 2019 veel veranderen in de mogelijkheid om triggerpointtherapie vergoed te krijgen via de zorgverzekering. Graag wil ik je daarover informeren.

Neem even de tijd om dit goed door te lezen. Je kan mogelijk veel geld besparen.

Zorgverzekeraars schrappen flink in vergoedingen alternatieve zorg

Afgelopen weken kreeg ik bericht dat een aantal zorgverzekeraars heeft besloten de neuromusculaire therapie (ook wel triggerpointtherapie genoemd) vanaf 1 januari 2019 niet meer te vergoeden. Het zijn alle verzekeraars die vallen onder de moedermaatschappijen van Achmea en CZ. Dat zijn de volgende verzekeraars: Achmea, Avero Achmea, De Friesland Zorgverzekeraars, FBTO, Interpolis, Pro Life, ZieZo, Zilveren Kruis, Zorgverzekeraar OZF, Aevitae, CZ, CZdirect, Delta Lloyd, Nationale Nederlanden en Ohra. Ben je daar nu aanvullend verzekerd lees dan zeker door en overweeg om over te stappen naar een verzekeraar die jouw behandelingen wel vergoed in 2019.

Situatie 2018

De triggerpointtherapie wordt in 2018 nog door veel verzekeraars vergoed vanuit de aanvullende verzekering. Deze vergoeding komt uit jouw potje voor alternatieve geneeswijzen. Daarvoor heb je een budget dat je maximaal per jaar kan declareren, bijvoorbeeld een bedrag tussen de 250 en 800 euro. Per dag kan je een maximum vergoeding declareren van bijvoorbeeld tussen de 30 en 45 euro. De bedragen zijn afhankelijk van welk aanvullend pakket je hebt afgesloten. Je hebt bij de aanvullende verzekering overigens niet te maken met een eigen risico. Ook in 2018 zijn er al maatschappijen die triggerpointtherapie niet vergoeden. Dat zijn Besured, De Amersfoortse, Ditzo, DSW, Hema, inTwente, Just, PNOzorg, Promovemdum, Stad Holland, VvAA en Zorg en Zekerheid.

Situatie 2019

De genoemde verzekeraars hebben besloten zonder enige vorm van overleg een groot aantal therapievormen vanaf 1 januari niet meer te vergoeden. Daaronder is ook de triggerpointtherapie (of neuromusculaire therapie) opgenomen. Mijn behandelingen kun je dus vanaf 1 januari 2019 bij geen van bovenstaande maatschappijen nog declareren. Het is daarom belangrijk nu heel goed na te denken over wat voor jou in het komend jaar de juiste polis is.

Doe er goed aan over te stappen

Als je nu aanvullend verzekerd bent bij één van bovenstaande verzekeraars en je wilt vanaf 1 januari mijn behandelingen wel kunnen declareren, dan zul je moeten overstappen naar een andere maatschappij. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om niet aanvullend te verzekeren en de behandelingen zelf te betalen. Soms is dat zelfs goedkoper voor je. Zie uitgewerkt voorbeeld hieronder.

Maak je keuze

Controleer of jouw verzekeraar de neuromusculaire therapie nog wel vergoed in 2019. Ga na of het voor jouw belangrijk is deze therapie te kunnen declareren of dat je zoals veel anderen bereid bent om deze therapie gewoon zelf te betalen, omdat je de meerwaarde ervan inziet en je het belangrijk vind om goed voor je lijf te zorgen. Dat kan eventueel met de premie die je bespaart als je je niet langer aanvullend zou verzekeren. Wanneer je de behandeling zelf betaalt bied ik de mogelijkheid van 10-15% korting op je behandelingen.

Of het verstandig is om je niet aanvullend te verzekeren moet je zelf afwegen. Vanuit de aanvullende verzekering kun je namelijk soms ook andere kosten declareren, zoals fysiotherapie, brillenvergoeding, gehoorapparaat, kraampakketten, enz.

Mijn situatie als voorbeeld

Ik ben sinds 2006 verzekerd bij CZ. Ik heb daar gekozen voor een aanvullende polis, die ook triggerpointtherapie vergoed. Maar vanaf 1 januari kan dat niet meer bij CZ.

Daarom ben ik mij gaan oriënteren. Ik gebruikte daarvoor de site van Zorgwijzer.
Zie https://www.zorgwijzer.nl/vergoeding/neuromusculaire-therapie. Hier vindt je een overzicht van welke maatschappijen neuromusculaire therapie nog vergoeden. Ook staan daar de tarieven voor de aanvullende pakketten vermeld. Helaas staan daar de maatschappijen die onder de CZ groep vallen nog wel ten onrechte vermeld. Die moet je dus even doorstrepen.

Ik wil mij vooral verzekeren voor neuromusculaire therapie en niet voor veel andere zaken uit de aanvullende verzekering, zoals fysiotherapie en andere vergoedingen die ik waarschijnlijk niet nodig heb. Ik heb daarom per aanvullend pakket gekeken naar de verhouding tussen te betalen premie en de vergoeding vanuit de alternatieve geneeswijzen. Het viel mij op dat die verhouding bij de pakketten VGZ Aanvullend Goed, Beter en Best heel gunstig is. Zij geven mij de beste prijs kwaliteit verhouding. Bovendien vergoeden ze 45 euro per dag. Bij CZ was de vergoeding slechts 40 euro.

Dus ik moest nog kiezen tussen Goed Beter en Best. Het verschil zit hem dan in de premie per maand en het maximaal te declareren budget per jaar. Het is niet goed om je over te verzekeren. Als je nooit klachten hebt en die ook niet verwacht is het niet verstandig het duurste pakket te nemen. Als je vaak klachten hebt is het misschien wel verstandig een wat ruimer pakket te kiezen.

Let wel:

  • Verwacht je ook fysio nodig te hebben dan is wellicht een duurder pakket voor jou beter.
  • De aanvullende verzekering vergoed alleen voor neuromusculaire (of andere ) therapie. Sportmassage en ontspanningsmassage worden niet vergoed.
  • Als je weinig financiële buffer hebt om tegenslagen op te vangen is het wellicht verstandig altijd een aanvullend pakket te kiezen zodat je tegenslagen kunt opvangen. Je moet dan wel de maandelijkse premie kunnen betalen. Voor mensen met een laag inkomen is er via de gemeente Den Haag de mogelijkheid om het VGZ DenHaagpakket af te sluiten. Je eigen risico van de basisverzekering is dan meeverzekerd en de gemeente betaalt tot maximaal 20 euro premie per maand voor jou.

Overstappen, hoe doe je dat

Oriënteer je breed, ga niet alleen af op wat ik schrijf, maar kijk ook zelf even verder. Gebruik de site van de Zorgwijzer. Wil je overstappen neem dan contact op met jouw verzekeringstussenpersoon, regel het via de Zorgwijzer of de nieuwe verzekeringsmaatschappij. Zij kunnen regelen dat je oude verzekering wordt opgezegd. Doe dit wel tijdig, uiterlijk voor 31 december. Mijn advies is niet te wachten tot het laatst moment in verband met de enorme drukte bij verzekeraars op dit moment.

Jetze is gediplomeerd NGS-sportmasseur (2013) en volgde de vierjarige HBO-opleiding tot Neuromusculair Triggerpointtherapeut bij Prevenzis (2019 / 240 ECT's). Om declarabel te zijn bij de zorgkostenverzekeraars beschikt hij over het diploma Medische Basis Kennis (2016 / 40 ECT's). Bij het opleidingsinstituut Triggerpointcoach volgde hij de opleidingen Triggerpointtherapie, Psychosomatisch trainer en Fascia Release Practitionar. Hier behaalde hij ook het diploma Integraal Myofasciaal Therapeut (2021 /41 ECT's). Hij is sinds 2012 de oprichter en eigenaar van massagepraktijk Vitality Massage in Den Haag (Loosduinen) en hielp hier al honderden mensen van hun klachten af met soms spectaculaire resultaten.

Geplaatst in Massage

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*